Eple sorter

Her er litt informasjon om eple sortene som vi dyrker.

Aroma og Rød Aroma

Aroma
Aroma

‘Aroma’ er en svensk sort som har oppstått etter en krysning mellom sortene ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’. Krysningen ble gjort ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i 1947. Den ble raskt populær og har siden vært en av hovedsortene i Norge. ‘Aroma’ fikk etterhvert flere røde mutanter. Noen av disse fikk navn, f.eks. Amorosa, Ylvisåker, Fagravold og Hamre.

Frukten er middels stor til stor, velformet, flatrund til kjegleformet og uten kanter. Eplet har grønngul till gul grunnfarge, og det er dekket av vakker lyserød farge på solsiden. De røde mutantene har mørkere rød farge over nesten hele frukten. Skallet er middels tykt, glatt og noe tørrt med glans.

Fruktkjøttet er gulhvitt, middels fast og saftig med god balanse mellom sukker og syre. Mild, fin aroma som minner om Filippa. ‘Aroma’ er et spesielt godt spiseeple.

http://www.skogoglandskap.no/sort/aroma/sort_view

Rød Gravenstein

Rød Gravenstein
Rød Gravenstein

Rød Gravenstein er en rød mutasjon av vanlig gravenstein som kommer fra USA i 1908, og har etter hvert blitt den mest vanlige. Smak og egenskaper er lik vanlig gravenstein.  Rød Gravenstein er som den gule gjerne storfalne, runde og litt knudrete rundt blomsterenden. Eplet er gult med rødt kinn og er lett å kjenne igjen på at skallet ”svetter” og virker fett .Gravenstein er svært saftig og et nydelig spiseeple med en litt syrlig, fin aroma. Godt egnet også til bakverk og med god holdbarhet.

Discovery

Discovery

Discovery er en ganske ny eplesort i Norge. Disse eplene er middels store, runde og skinnende røde.

Smaken er syrlig og aromatisk.

www.bama.no/frukt/epler/discovery/

Katja

Forholdsvis svaktvoksende og danner først en opprett, seinere mer rund krone. Oftest under middels stort. Ikke spesielt vinterherdeig. H4. Tidlig og rik bæring. Årviss. Frukt: Knapt middels stor, konisk og svært velformet. Gul grunnfarge, nesten dekket av en varm rødfarge. Fettet som fullmoden. Fruktkjøttet er grønnhvitt, fast, saftig og velsmakende. Modner i september. Ikke spesielt holdbar. Litt lei å høste fordi stilken lett løsner fra frukten.

www.eplante.no/innhold/planter/malus-domestica-katja-e/

Summerred

Er et eple med syrlig og frisk smak.

https://www.bama.no/ravarer/frukt/epler/summerred/

Tidligere sorter:

Gravenstein

Gul gravenstein hagen ble kuttet ned våren 2017.

Gravenstein kommer opprinnelig fra Danmark og er klassikeren i norsk epleproduksjon. Den har vært dyrket i Norge i ca 200 år, og er fortsatt en av de viktigste eplesortene her i landet. Vi har to varianter: Gul og rød gravenstein. Gravenstein er gjerne storfalne, runde og litt knudrete rundt blomsterenden. Eplet er gult med rødt kinn og er lett å kjenne igjen på at skallet ”svetter” og virker fett .Gravenstein er svært saftig og et nydelig spiseeple med en litt syrlig, fin aroma. Godt egnet også til bakverk og med god holdbarhet.

Les mer om historien til Gravenstein og hvor viktig den har vært i norsk eple produskjen her http://www.skogoglandskap.no/Artsbeskrivelser/gravenstein/default_view

For mer om eplesorter se: http://www.frukt.no/leksikon/frukt/epler/

Lobo

2014-09-25 Epleplukking 001_Lobo

Lobo’ er en kanadisk sort. Den har kommet frem av fri pollinering av ‘McIntosh’ ved Central Experimental Farm i Ottawa i 1898. Sorten ble selektert i 1906, og introdusert i 1910. Sorten kom til Sverige og Norge omkring 1930.

Frukten er middels stor til stor, flatrund og svakt tilspisset mot begeret. Eplet har gulgrønn grunnfarge med tydelige punkter. Det har mørkerød dekkfarge over hele eller en stor del av frukten. Skallet er tykt, noe seigt og fettet, ofte med blådogget vokslag. Kjøttet er grønnhvitt til hvitt, løst og saftig med mild smak og lavt syreinnhold. Eplet er lite aromatisk.

http://www.skogoglandskap.no/sort/lobo/sort_view

Legg igjen en kommentar