Eplemost

En del av eplene presser vi selv og lager eplemost av. Dette gjøres stort sett manuelt ved hjelp av en vaske balje, en kvern, en skrupresse og en hydraulisk presse.

De første dråpene med eplesaft 2015
De første dråpene med eplesaft 2015

For å sørge for at eplemosten blir mest mulig ren og holder seg blir den filtrert og pasteurisert til 78 grader før den blir tappet på pose og buttet i boks(bag in box) av 3 liter. Under følger et bilde av hvordan våre bokser ser ut. For hvert år som har gått har eplemosten blitt revet bort og vi har økt vår egen produksjon.

Eplemost på boks av 3l
Eplemost på boks av 3l

Smak og farge

Smak og farge vil variere fra sort til sort, i mellom hvor mye sol de enkelte eplene har fått, hvor store de er, hvor modene de er når de blir presset og i mellom årene. Så to poser fra samme sort epler fra samme år kan ha litt ulig farge/klarhet og smak. Varme gode sommere fører til at det blir mer smak og høyere innhold av sukker i eplene og i eplemosten. I tillegg kan mosten miste noe av smaken under pasteurisering. Gule epler har en klarere farge på mosten mens røde epler gir et mer rødlig skjer i mosten.

Vi lager stort sett eplemost av rene sorter, men det hender vi har blandet litt av de siste restene av eplene. For mer om smaken på eplet se beskrivelse av våre eple-sorter

Holdbarhet

Holdbarheten til pasteurisert most er inntil to år i uåpna tilstand. Vi har merket våre bokser med et års holdbarhet så de skal under normale omstendigheter holde mye lengre en påstemplet dato. I åpnet tilstand på bag in box i kjøleskap er holdbarheten inntill 4 uker.

Hvis det kommer luft inn i posen vil den etter ikke så lenge starte å gjære. Hvis den får stå å gjære i noen måner til et år vil den ende opp med å bli en eplecider på ca 5%. Står den enda en god del lengre så kan den ende som eplecideredikk.

Legg igjen en kommentar